Wednesday, 22 March 2017

CENDOL DURIAN

 Saya teringin sangat nak merasa cendol durian ni apabila tengok rakan2 di fb pakat duk tayang dekat wall.Kebetulan sewaktu balik dari bercuti di Colmar Tropicale saya sempat singgah di Batu 3 Off Jln Lipis Raub untuk merasai Cendol Durian Musang King...memang rezeki sungguh la..namun gerai yang saya singgah tu dah habis stok durian Musang King,,yang tinggal cuma durian D24...ermmm order jugaklah 3 bekas...satu bekas reganya RM12..klu letak Musang King RM30 satu...oppssss...memang terkezut beruk woiii...lepas pekena cendol durian tu terjumpa lagi satu gerai yang jual Cendol Durian Musang King dan buahnya sekali...so my hubby yang hantu durian terus amik keputusan nak makan durian kat gerai tu jugak...rezeki kami cuma tinggal 3 biji jer durian musang king...tu pun kecik2...ermmm malas nak cari tempat lain..reganya RM35 sekilo..lepas timbang 3 biji tu..reganya RM87...terus kopek kat situ n kami semua berebut2 nk menikmati durian Musang King ni...pergghhh sedap nya mak oiii...kejap je dah habis dihentam kami 6 beranak mmg tak cukup la 3 bj tu...

 gerai cendol durian yang kami singgah..Batu 3 Off Jln Lipis Raub..dekat dengan jirat cina
 cendol durian D24..RM 12 satu bekas...boleh makan 2 orang sebab banyak
 Musang King RM35 sekilo
 my hubby sampai pejam mata...asyiknya menikmati Musang king
tengok ulasnya pun dan geram nak ngapp

yg ni hasil air tangan sendiri...ala2 musang king la...kita punya musang kong....hihihiiihi
resipinya ikut terlintas dalam kepala saya..klau nk cuba leh try ye

Cendol Durian Mamamia

Bahan2;

Durian secukupya..nk power guna Musang King,saya guna yang biasa2 jer(tak dak jenama tapi isinya tebal n sedap gak)
1 tin kacang merah yang siap direbus...saya guna Ayam Brands-toskan airnya
1 paket cendol-500gm(toskan airnya)
5 cawan santan segar
3 keping nise dimasak bersama 5 sdb gula pasir n 1 helai daun pandan bersama sedikit air-anggaran 1/2 cawan,dah masak sejukkan dan tapis.
1 sdt garam-nk kasi lemak
Campurkan semua bahan tu dalam mangkuk besar...sesuaikan rasanya nk manis ka,,terpulang la,sejukkan dalam peti ais.Nak makn baru letakkan durian..jumlah nya ikut suka korang la...lagi banyak durian lagi sedap kannnn,,,,klu suka boleh tambah ais lagi enak...

Jom Try Buat...
Post a Comment