Thursday, 23 February 2017

JERUK MANGGA ASAM BOI

Sebenarnya dah lama saya buat jeruk mangga asam boi ni...cuma ari ni baru berkesempatan untuk update kat sini...disebabkan stok mangga yang banyak kat dalam peti ais tu tak terusik makanya saya buat la jeruk...kalau tak nanti mangga tu jadi lembik dan tak sedap lagi untukdimakan....bagi anda yang berhajat ingin membuatnya jom saya kongsikan resipinya..

JERUK MANGGA ASAM BOI
Olahan rasa:Mamamia Kitchen
Bahan-bahan:
6 biji mangga muda
15-20 biji asam boi putih
8-10 biji cili padi dipotong kecik2
2 cawan gula pasir
1 sdm garam halus
5-6 biji limau kasturi-dibelah 2 dan buang biji

Cara membuatnya:
1.Cuci bersih mangga,kupas kulitnya,belah 2 dan buang bijinya serta hiris nipis.
2.Masukkan mangga tadi kedalam bekas besar,letakkan gula pasir, garam,cili padi,limau kasturi(tk perlu perah airnya) dan asam boi...gaul rata.
3.Masukkan ke dalam bekas,(tk perlu letak air ye) simpan dalam peti ais selama 4-5jam barulah boleh dimakan.





Post a Comment