Tuesday, 26 January 2016

CENCARU MASAK SWEET SOUR

Alhamdulillah......akhirnya kali ni baru berpeluang update blog......bila dah start sekolah memang banyak sangat kerja yang perlu dibereskan.....sampaikan nak jenguk blog pun tak terbuat......sekarang ni baru lega skit.....kali ni saya nak kongsikan resipi  Cencaru Masak Sweet Sour....buatnya minggu lepas ...simpan dulu gambar dalam folder...rasanya memang sangat sedap...nak2 kalau makan ngan nasik panas2...bagi mereka diluar sana yang buntu dok fikir nak masak lauk apa untuk hidangan tengahari ni bolehlah try resipi ni...jom semak resipinya


CENCARU MASAK SWEET SOUR
Oleh:MamaMia Kitchen


 

 Bahan-bahan:

 4 ekor ikan cencaru dibelah  belakang dan dilumur dengan garam kunyit.Saya belah kedua2 belakang supaya nanti kuahnya akan meresap ke dalam ikan nih...

 Goreng hingg masak dan ketepikan.

 Kisar 8 ulas bawang merah,3 ulas bawang putih,kunyit hidup sebesar ibu jari,halia sebesar ibu jari,2 helai daun limau purut dibuang urat dan dipotong nipis serta sedikit belacan hingga halus.Kalau ada serai boleh letak 1 batang...lagi mengancam baunya masa tumis nanti....saya tak letak sebab tak de stok..

2 biji limau kasturi...kalau takde boleh gantikan dengan 2 keping nenas dicincang halus.Limau ni saya amik kat umah mak...tiap kali balik kg mesti kutip limau ni untuk buat stok dalam masakan...

 1 biji tomato dipotong dadu,2-3 helai daun limau purut,1 labu bawang besar dipotong tebal dan 2 biji limau kasturi dibelah dua dan buang bijinya tau...
 Panaskan minyak,tumis bahan kisar hingga naik bau...masukkan gula,garam dan serbuk perasa secukupnya.Kacau rata...biarkan mendidih seketika.Masukkan daun limau purut,tomato,bawang besar dan limau kasturi...kacau biar semuanya sebati...
Akhir sekali masukkan ikan cencaru yang telah siap digoreng tadi...balik2kan ikan tu supaya mesra dengan kuah..tutup api..
Sedia untuk dihidangkan...



Jom Try Buat...
Post a Comment