Tuesday, 24 November 2015

PENGAT PISANG KELAT LEGA

 Pisang Awak atau  lebih dikenali dengan panggilan Pisang Kelat Lega oleh kami di Kelantan berbuah lebat diluar pagar rumah saya.Kedua2 pokok mengeluarkan buahnya serentak...bila dah matang saya suruh hubby tebang dan diperam .Memang tak habis kalau kami sekeluarga makan ni... kebetulan adik ipar datang kerumah , dapatlah hubby kirimkan pada keluarganya...Saya pulak teringin nak makan pengat pisang sebab dah lama tak buat pengat ni...tambah2 berlambak  pisang kat depan mata ni...apalagi jom kedapur la sediakan pengat pisang yang enak ni....


PENGAT PISANG KELAT LEGA
Oleh:MamaMia Kitchen



 Bahan-bahan:
12 biji pisang kelat laga dibelah dua
4 cawan santan sederhana pekat
1 keping gula melaka
2 sdm gula pasir
1 sdm biji sagu direndam dalam air panas sekejap,kemudian toskan
2 sdt garam
1 helai daun pandan dicarik2 dan disimpul


Inilah rupa Pisang Kelat Lega bagi pembaca yang masih blurrr ngan rupa pisang nih...


Cara membuatnya:
Pisang dibelah dua..

Satukan semua bahan didalam periuk dan panaskan hingga gula melaka hancur.Kemudian masukkan pisang dan kacau sekali sekala hingga mendidih...sesuaikan rasa....biarkan selama  8 minit dan tutup api.

Siap...pengat pisang tak perlu dibiarkan mendidih terlalu lama ..nanti pisang akan lembik.Pisang akan masak lagi walaupun api telah dipadam kerana proses pemanasan masih berterusan....tu pasal biarkan ia mendidih sekejap jer....barulah pisang tu elok jer..

Pekena semangkuk best gak...


Jom Try Buat...
Post a Comment