Saturday, 31 October 2015

MI GORENG SEDAP

Assalamualaikum wbt...dan salam sejahtera semua.........
Kali ni saya nak kongsikan satu resipi yang ringkas jer.. iaitu Mi Goreng Sedap....sesuai untuk sarapan pagi. ataupun bila2 masa jer time tekak teringin nak makan mi goreng.....Walaupun saya rasa semua orang pandai masak mi goreng tapi ini stail saya la.Masaknya pun senang sangat...main campak2 jer...tak de rujuk mana2 resipi.Saya lebih suka menggunakan makanan laut sebagai lauk berbanding dengan ayam atau daging..sebab rasa karangan laut ini akan menyedapkan lagi mi yang kita goreng...kali ni kebetulan ada stok udang dalam freezer ..so saya campak udang ni dalam 12 ekor gak ler...rasanya perggh, power  weiii ....tambah pulak makan dengan cili jerukkk  ..so tak nak cakap panjang  ...kita terus tengok resipinya bagi sesiapa yang berminat dengan resipi Mi Goreng Sedap nih....



MI GORENG SEDAP
Oleh:MamaMia Kitchen


Bahan-bahan:
2 paket mi kuning (yang setiap satu 450gm) -bersihkan dan tos
12 ekor udang segar-buang kulitnya
12 biji fishball-potong 2
2 keping fishcake-potong nipis
4 ulas bawang putih-diketuk
4 sdm cili kering yang di kisar
5 helai daun kobis dipotong nipis*
Secekak tauge*boleh digantikan dengan sayur kesukaan anda
1 biji tomato dipotong dadu
1 biji telur
2 sdm sos tiram
6 sdm kicap manis(Cap Kipas Udang)-boleh tambah
Garam,gula secukup rasa
Serbuk perasa-optional

Bahan sampingan:
Cili jeruk
Limau nipis
Bawang goreng
Daun bawang yang dipotong kecil
Cili padi dipotong kecil
 


Cara-cara:



Panaskan minyak.Tumis bawang putih dan cili kering sehingga wangi.

Kemudian masukkan udang dan kacau sekejap biar udang masak (bertukar warna).

Seterusnya masukkkan fishball dan fishcake .Kacau sebati.

Masukkan sos tiram,kicap manis,garam,gula dan serbuk perasa.Pecahkan telur ke dalam kuali dan biarkan sekejap hingga telur  separuh masak barulah dikacau sekejap.

Masukkan kobis,tauge dan tomato.

Akhir sekali masukkan masukkan mi yang telah dibilas dengan air sejuk.

Kacau sebati ,sesuaikan rasanya.Tutup api.

Sedia untuk dinikmati.

Jom Try Buat.....
Post a Comment