Monday, 26 October 2015

IKAN BAWAL MASAK SAMBAL

Masa ke pasar minggu baru2 ni  geram tengok pelbagai jenis ikan yang segar2 semuanya.Salah satunya ikan bawal ni.Tanpa berfikir panjang terus rembat 1/2 kg ...dapatlah 3 ekor saiz yang sederhana ni.Selalunya bila ke pasar saya suka beli lauk untuk stok seminggu....senang keje...bila nak masak tu check dalam freezer lauk apa yang ada pastu baru mai idea nak masak apa.Kalau ikan bawal saya selalu masak tiga rasa,stim dan masak sambal jer....so kali ni decide nak buat simple jer la...masak sambal yang menjadi feveret penghuni rumah ni...alhamdulillah 3 ekor bawal tu selamat dikerjakan time makan tengah hari...

.

BAWAL MASAK SAMBAL
Oleh:MamaMia Kitchen


Bahan-bahan:

3 ekor ikan bawal dibersihkan,kelar2 skit dan lumur garam kunyit
8 ulas bawang merah*dikisar halus
3 ulas bawang putih*
1/2 labu bawang besar*
1 senduk cili kering kisar
2 sdm sos tiram
2 sdm sos tomato

1 labu bawang besar potong memanjang
1  biji kapsikum- potong dadu
1 biji tomato- potong dadu
Sedikit air -lebih kurang 1/2 cawan
Garam,gula dan serbuk perasa


Cara-cara:

Goreng ikan bawal hingga masak.Ketepikan.

Tumis bahan kisar bersama cili kisar hingga naik bau.Kemudian masukkan 1/2 cawan air...diikuti dengan sos tiram,sos cili,garam,gula dan serbuk perasa.Biarkan mendidih sebentar.

Kemudian masukkan bawang besar,kapsikum dan tomato.Kacau sebati dan sesuaikan rasanya.

Masukkan ikan bawal yang telah siap digoreng tadi.

Biarkan kuah menyaluti keseluruhan ikan bawal dan tutup api.

Bolehlah dihidangkan...
jom try buat....


Nota:
Pastikan kuahnya betul2 masak kalau tak rasanya cam pahit sebab bawang tu tak masak sepenuhnya.So kena masak lama skit kuahnya...gunakan api yang perlahan semasa menumis yerrr...
Post a Comment