Tuesday, 19 May 2015

MAKARONI BAKAR



Dah lama rasanya tak makan makaroni bakar nih....bila terpandang stok makaroni kat dalam kabinet tu hati dah berkira-kira nak masak petang ni tuk dijadikan dinner...tak payah makan nasi dah...anak2 saya kalau dah ada makaroni bakar ni memang tak makan nasi ...so senang kerja.Bila saya check kat dalam fridge tuk masak makaroni ni kiranya  boleh on la...walaupun tak de keju mozarella dan capsikum ...bahan2 tu cuma untuk menambahkan lagi keenakan makaroni dan nampak berseri jer....nak pegi kedai cari bahan tu rasa malas la plak...akhirnya lewat petang tu selesailah saya buat makaroni bakar ni dan sedia di ngap sebelah malamnya nanti....resipi makaroni bakar ni adalah hasil gabungan beberapa resipi yang saya ambil dari beberapa buah majalah masakan....bila diolah semula rasanya memang bestttt ...pendek kata malam tu jugak licinnnnn...tak sempat nak bawak bekal ke sekolah....ok jom kita lihat resipinya...


MAKARONI BAKAR
 Sumber:MamaMia Kitchen


Bahan-bahan:

250 gm makaroni-rebus hingga lembut
200 gm daging/ayam cincang
3 biji ubi kentang-rebus hingga empuk dan lenyek
1 cawan susu cair
5 biji telur
1 labu bawang besar-potong dadu
3 ulas bawang putih-cincang
1 paket Sup Segera Campbell
3sdm sos tomato
1 sdt lada sulah
1 sdm oregano leaves
1 batang pokok saderi-cincang
Capsikum-potong dadu (optional)
Keju mozarella secukupnya (optional)


Cara-cara:

1.Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.Masukkan daging cincang.Kacau sebati supaya daging empuk.
2.Masukkan susu cair,sup segera dan sos tomato.Kacau sebati.
3.Masukkan gula,garam dan ubi kentang yang telah dilecek,diikuti dengan makaroni,daun saderi,lada sulah,oregano leaves dan capsikum .Sesuaikan rasanya dan tutup api.
4.Pukul telur sebentar sebelum dimasukkan ke dalam adunan makaroni tadi.Gaul sebati.
5.Alas dasar loyang dengan aluminium foil dan sapu sedikit marjerin pada bahagian tepinya.Masukkan makaroni dan taburkan keju mozarella.
6.Bakar  guna api bawah selama 50 minit pada suhu 180 C.10 minit sebelum masa pembakaran berakhir guna api atas bawah.  



bahan2 yg diperlukan daging ayam kisar,ubi kentang,sup segera,bwng putih n bwg besar



susu cair,oregano leaves dan serbuk lada sulah


rebus makaroni hingga kembang

toskan sebentar..

sedia untuk di bakar..kalau ditabur keju mozaellla lagi sedap....

setelah siap dibakar...





sedia untuk di ngapppp.......





 Jom Try Buat....
Post a Comment