Sunday, 26 April 2015

POPIA GORENG RANGUP


Popia goreng ni dah  hampir  tiga minggu buatnya...tapi tak sempat nak update, hari ni baru ada masa skit nak ngadap lappy ni..gitulah kalau dah sibuk sangat....saya ni kalau masak memang tak sempat nak  post tang tu jugak....amik gambar dulu...simpan dalam folder...kalau ada masa barulah update...kiranya selalu entry tertunggaklah....ok cerita pasal popia goreng ni, sebenarnya ada kisah disebaliknya....hubby saya cukup suka makan popia goreng,kalau bulan puasa boleh dikatakan memang selalu beli untuk hidangan berbuka puasa.Kalau kat umah MIL pun sama, popia goreng ni merupakan kuih kegemaran time bulan posa....... Ok ceritanya masa saya dan hubby pergi ke Kelantan Trade Centre (KTC) kerana ada jualan murah untuk pakaian baby n kidz sempatlah singgah dimedan selera berhampiran Stadium Sultan Muhammad  untuk membasahkan tekak ni...dahaga jugaklah pasal dok pusing2 dalam KTC tu...tapi tak tau nak makan apa...pasal perut masih lagi kenyang...so hubby order popia goreng n fishball je la... sekali bila makan popia tuh kulitnya rangup sangat...kulitnya berlainan sekali dengan yang kita beli kat supermarket tuh...so masa hubby  tengah bayarkan makanan tu saya  memberanikan diri bertanya dengan pemilik gerai tu...mula2 rasa segan gak tapi  sedap punya pasal...buat muka tak malu la...ngehngehngeh...nasib baik dia bagitahu beli kat Pasar Besar Siti Khadijah tingkat 1.Hati dah berbunga riang...pas ni pasti saya akan jalankan operasinya.Seminggu lepas tu masa saya balik ke rumah MIL kat Wakaf Che Yeh terus ajak hubby pergi beli kulit popia nih sekilo...intinya saya buat simple jer...dannnnn hasilnya memang terbaikkkk...macam makan kat kedai tu....selebihnya saya frozenkan.... hajatnya leh hidangkan pada tetamu yang datang nanti....tapi tak sempat nak bagi pada tettamu dah habisss...huhuhu..sekarang ni kalau nak makan popia goreng tak beli lagi dahhh.... buat sendiri lagi sedap...yang penting jimatttt....tambah2 bila  GST dilaksanakan nih.....  ok jom semak
resipinya...


POPIA GORENG RANGUP
Sumber:Mama Mia Kitchen



Bahan-bahan:

1 kg kulit popia
1 1/2 batang karot-disagat
1 biji sengkuang sederhana besar-disagat
50 sen tauge
2 keping tauhu-dicincang halus
3 ulas bawang putih-cincang halus
Garam.gula secukup rasa
3 sdm tepung gandum dibancuh bersama sedikit air-sebagai perekat kulit popia
Sedikit minyak untuk menumis


Cara-cara:

1.Tumiskan bawang putih hingga wangi..Masukkan karot dan sengkuang.Kacau biar sebati.
2.Masukkan tauge bersama tauhu,kacau biar sebati.
3.Masukkan garam dan gula secukup rasa.Matikan api.Angkat dan sejukkan.
4.Ambil sekeping kulit popia,bentangkannya dan letakkan inti yang telah disejukkan.Gulung hingga kemas,letakkan adunan tepung gandum sebagai perekatnya....buat hingga selesai semuanya.
5.Goreng dengan api yang sederhana sehingga warna keemasan,angkat dan toskan.
6.Bolehlah dihidangkan bersama sos cili.


inti yang simple...



ni lah rupa kulit popia tu...lain skit daripada yang jual kat supermarket tukan....letakkan inti secukupnya




hasilnya dapat dalam 30 biji...jimat oiii...modal tak sampai RM 10....
boleh difrozenkan...simpan kat tempat sejuk beku


makan 2 bijik dah kenyang ...pasal besar gedabak satu biji tuh



ermmm....rangupnya...


Nota:

Kalau inti tu agak berair sedikit...pasal tauge ni mengandungi banyak air...toskan dulu supaya kulit popia tidak terlalu lembab.
Kalau tak nak letak tauge pun ok gak.Cukup sekadar carot,sengkuang n tauhu.
Boleh juga letak udangatau ayam untuk hasil yang lebih powerrrr...
1 keping kulit popia tu agak besar,,,boleh dipotong dua..boleh jimatkan masa menggoreng.



Jom Try Buat...
Post a Comment