Monday, 13 April 2015

KETUPAT SOTONG



Ketika dalam perjalanan pulang selepas menyertai Kem Kecemerlangan untuk pelajar PT3 di Pantai Melawi  saya singgah di Pasar Tok Bali untuk membeli ikan segar.Seperti yang dijangka memang terdapat banyak sekali hasil laut yang segar di sini.Rasa rambang mata sebab semuanya sangat segar...so sempatlah saya beli sotong,ketam dan beberapa jenis ikan...penuh kotak polisterin yang saya dah bawa awal-awal lagi....melihatkan sotong yang segar maka hubby dan anak-anak minta buatkan ketupat sotong...sebab dah agak lama tak merasanya...  jadinya sebelum sampai kat umah singgah kat kedai kejap beli beras pulut dan santan...sebab tak de stok kat umah...jom lihat resipinya...



KETUPAT SOTONG

Sumber:mamamiasanasini.blogspot


Bahan-bahan:

1 kg sotong yang sederhana besar-cuci dan toskan
3/4 cawan beras pulut-cuci dan rendam selama 1/2 jam
1 1/2 cawan santan sederhana pekat
2-3 keping nisan/gula melaka-racik halus
1 inci halia-diketuk
1/2 cawan gula pasir-(ikut tahap kemanisan masing2)
Beberapa helai daun pandan-potong untuk dijadikan alas periuk dan 1 helai di simpul
Garam secukup rasa
Lidi sate secukupnya


Cara-cara:

1.Toskan beras pulut yang telah direndam dan gaul bersama sedikit santan dan  garam.
2.Masukkan beras pulut ke dalam sotong menggunakan sudu kecil,tidak boleh terlampau penuh,biar sedang-sedang jer supaya pulut masak sekata.
3.Ambil kepala sotong dan sematkan badan dan kepala sotong dengan lidi sate.
4.Lapik periuk dengan daun pandan,susun sotong,masukkan nisan,halia,daun pandan yang disimpul,gula dan sedikit garam.
5.Masukkan baki santan yang selebihnya ke dalam periuk dan masaklah menggunakan api yang sederhana kecil selama 30 minit.
6.Rasakan kuahnya supaya cukup manis dan masinnya,jika sudah berpuas hati biarkan kuahnya sedikit pekat sebelum diangkat.




bersihkan sotong..pastikan cukup kepala n badannya...

gaul beras pulut bersama sedikit santan


sematkan dengan lidi sate kepala dan badan sotong selepas diisi beras pulut...

masukkan nisan,halia daun pandan,gula,garam dan santan...masak dengan api sederhana selama 30 minit..

taraaa...dah siap



Jom Try Buat...


Post a Comment