Wednesday, 15 April 2015

KEK LAPIS CHEESE PESONA



Kali ni saya nak kongsikan resipi Kek Lapis Cheese Pesona yang sebenarnya dah agak lama gak la saya buat....dok terperap dalam folder jerr....so ada baiknya saya sharekan di sini.Resipi kek ini pernah menjadi fenomena dalam kalangan blogger sebelum ni...nak buatnya senang sangat...kalau anda tak ada oven pun boleh buat..sebab kek ni tak perlu dibakar cuma sejukkan dalam fridge je..resipi ni saya ambil dari blog yatiememories....menurut kakyatie tuan punya resipi ini ialah Ryo...apapun terima kasih kepada mereka berdua kerana telah mewar-warkan resipi yang sangat senang dan sedap nih...btw kek ni  lebih sedap dimakan sejukk...
Jom semak resipinya...



KEK LAPIS CHEESE PESONA

Sumber: yatiememories,Ryo
Olahan rasa:mamamiasanasini.blogspot




Bahan-bahan:

A

2 bungkus biskut marie perisa coklat/kopi-lebih kurang 600 g (Ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar-dipanaskan



B

500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar-saya tambah 2 sdm lagi
1/2 cawan gula halus




Car-cara:


1.Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati.
2.Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai terlalu cair.
3.Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan.
4.Sediakan bekas yang dialaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/kertas baking .
5.Panaskan susu segar,padamkan api.
6.Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(celup 1 saat je tau).
7.Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan.
8.Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi.
9.Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
10.Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut itu di atas lapisan cheese.
11.Tekan2sikit permukaan tu..masukkan dalam fridge,biarkan sejuk selama 6 jam sebelum dipotong.



setiap lapisan perlu ditebalkan adunan cheese supaya kelihatan cantik...



Jom try buat..

Post a Comment