Thursday, 26 March 2015

AGAR-AGAR MILO LAPIS OREO


Agar-agar milo ni merupakan faveret kami sekeluarga...tambah-tambah lagi dalam keadaan cuaca yang panas ni memang kena sangatlah untuk dijadikan desert.Resipi ini saya ambil dari blog AlongRoz@HomeKreation.. bila singgah diblognya banyak sangat resipi yang menggoda jiwa  kerana beliau ni sangat kreatif mencipta resipi baru dan kebanyakkan resipinya sedap pulak tu.first time buat agar-agar ni memang tak cukup...kena buat lagi sebab anak-anak saya tak puas lagi  makannya. Buatnya pun senang jer.Sebab tu saya selalu simpan stok biskut Oreo ni.......kalau tetiba rasa nak makan jer agar-agar ni boleh terus memprosesnya...Kepada AlongRoz,terima kasih saya ucapkan, atas perkongsian resipi yang mabeles ni memang heavenlah .....izinkan pula saya panjangkan resipi ini disini ya..



AGAR-AGAR MILO LAPIS OREO

Sumber:AlongRoz@HomeKreation



Bahan-bahannya:


1 bungkus agar-agar serbuk (10gm)
750ml air
160gm gula
3/4 cawan milo
1 tin susu cair
1 bungkus biskut Oreo dibuang krim  dan dipatah-patahkan



Cara-cara:


1.Masukkan air,gula ,serbuk agar-agar dan susu cair ke dalam periuk.Kacau sekejap bagi serbuk agar-agar tidak berketul kemudian didihkan.

2.Apabila mendidih,asingkan dua cawan ke dalam periuk lain dan campurkan dengan milo.

3.Ambil satu cawan campuran milo dan tuang ke dalam acuan.Biarkan keras seketika.
4.Tuang campuran susu sahaja dan taburkan biskut oreo yang telah dipatah-patahkan tadi ke atas campuran susu.Biarkan mengeras tetapi jangan terlalu keras.
5.Akhir sekali tuang baki satu cawan campuran milo tadi keatasnya.Biarkan keras .





6.Simpan dalam peti ais untuk rasa yang lebih sedap.


JOM TRY BUAT....


Post a Comment