Sunday, 7 December 2014

TALAM SUJI

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera...petang ni saya ingin kongsikan resipi yang sesuai untuk  dijadikan sebagai menu minum petang  iaitu Talam Suji.Resipi ini saya ambil dari blog yatie memories yang terkenal dengan jolokan Ratu Talam di kalangan blogger masakan.Saya memang kagum dengan setiap resipi dalam blognya terutama aneka kuih talam yang memang mengujakan sesiapa yang melihatnya.Saya telah mencuba beberapa resipi kuih talamnya....dan hasilnya memang menjadi... terima kasih pada  K. Yatie kerana berkongsi resipi yang sedap ini.

Talam Suji

 Sumber: Yatie Memories


Bahan-bahan:

Untuk  lapisan bawah

 Bahan ( A)

180gm tepung suji@ semolina

 450gm air

 

 Bahan (B)

 220 gm gula

 2 biji telur

 200ml santan

 250ml air

 pewarna kuning

 

 Cara-caranya:

 1.Rendam bahan-bahan A selama 30 minit.Rendam dalam periuk.

 2.Satukan semua bahan-bahan B dalam bekas,kacau rata dan tapis masukkan dalam periuk yang mengandungi bahan A.

 3.Kacau atas api yang sederhana dengan senduk kayu.Kacau biar keras sedikit(adunan akan nampak seperti terangkat sedikit dari periuk).

 4.Guna Loyang 10 × 10 × 2 @ 3.Sapukan sedikit minyak dan lapik plastik diatas loyang supaya senang untukl mengeluarkan kuih.Kukus selama 25 minit.

 

 Bahan- bahan  untuk lapisan atas.

 

 Bahan (A)

 300gm gula merah

 50gm gula kastor

 500ml air

Bahan (B)

 150gm tepung gandum

 3 biji telur

 250ml santan

 1/2 sdt garam

 

 Cara-caranya:

 1.Rendam bahan- bahan A sekejap untuk hancurkan gula atau anda boleh masak sehingga gula merah hancur dan sejukkan.

 2.Satukan semua bahan- bahan B ,kacau sehingga rata.

 3.Masukkan bahan B ke dalam A dan tapis.

 4.Kacau atas api yang sederhana dengan senduk kayu,jangan sampai pekat dan jangan cair sangat.Tutup api dan guna pemukul telur untuk ratakan adunan.

 4.Tuang ke atas lapis an bawah dan kukus selama 30 minit.

 























 

Post a Comment