Sunday, 7 December 2014

KARI AYAM GAYA GOA

Assalamualaikum wbt...untuk entri hari ini saya ingin berkongsi  resipi Kari Ayam Gaya Goa...resipi ini hasil intaian saya di blog yatie memories dan blog Mat Gebu... bila saya lihat bahan- bahannya yang senang diperoleh maka sayapun  teringin untuk mencubanya... dan Yang paling menariknya resipi ini tidak menggunakan serbuk kari...pelikkan... walaupun begitu hasilnya memang sedap.Jom kita semak resipinya.

 

 

 KARI AYAM GAYA GOA

 Sumber: Yatie Memories n Mat Gebu

Bahan-bahannya:

 1 ekor ayam-potong12,cuci bersih dan toskan

4 biji ubi kentang-potong 4

3 biji tomato *

3 biji cili hijau*

3 sb serbuk ketumbar*

3 sb serbuk jintan putih*

2 sk serbuk kunyit*(dikisar halus)

2 ulas bawang besar-dicincang

3 ulas bawang putih-dicincang

1 inci halia-dicincang

1/2 sb biji sawi

4 sb cili kisar(boleh kurangkan)

500ml santan (200ml santan + 300 ml air)

 1/2 cawan jus asam jawa

 2 biji tomato-belah 3 setiap satu

 1 tangkai daun kari

 Garam dan gula secukup rasa

 Serbuk perasa-yang ni saya tambah

 

 CARA MEMBUATNYA:

 1.Panaskan minyak dalam periuk,tumis bawang besar,bawang putih,halia,daun kari dan biji sawi hingga harum.Masukkan bahan kisar halus,cili kisar, dan tumis hingga terbit minyak,guna api kecil dan kacau selalu.

 2.Tuang sedikit air,kemudian masukkan a yam dan kentang.Kacau rata dan masak hingga kentang empuk.Masukkan jus asam jawa.Kacau perlahan dan masukkan santan.

 3.Tambah garam secukup rasa dan masak sekejap,rasa dan jika OK boleh matikan api.Hidangkan bersama roti,nasi,lempeng atau roti prata.




 


Post a Comment